6

 

Dana 4. kolovoza 2017 godine svečano obilježavanje se nastavilo sa polaganjem vijenaca i molitvi ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Gradskom parku, U ime predsjednice RH-e gđe. Kolinde Grabar Kitarović na obilježavanju 27. obljetnice PHR-a je bio njezin savjetnik general Mladen Markač, dok je župan ličko senjske županije dr. Darko Milinović položio vijenac kao izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, vijence su položili i izaslanik ministra branitelja general Josip Lucić, izaslanik ministra obrane brigadni general Siniša Jurković, izaslanik zajednice Županijskih zajednica HVIDR-a Petar Banić, zamjenik gradonačelnika Otočca Nenad Janković, predsjednik Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, predsjednik Podružnice Prvi hrvatski redarstvenik LSŽ Josip Dujmović, i drugi predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i mnogi drugi.

 

3

 

Nakon čega je sukladno programu u Gackom pučkom otvorenom učilištu organizirana svečana akademija kao još jedan podsjetnik važnosti ovih događaja iz ovije hrvatske povijesti i Domovinskog rata. Na početku svečane akademije sve prisutne je pozdravio predsjednik podružnice Josip Dujmović koji je u svom govoru evocirao na okolnosti u kojima je nastao „Prvi hrvatski redarstvenik“ i vrijeme koje je prethodilo ustrojavanju prve legalne oružane postrojbe na koju se demokratska vlast Republike Hrvatske mogla osloniti, apostrofirajući da se iz sviju krajeva Lijepe naše i dijaspore odazvalo u kratkom roku preko 1700 pripadnika, među kojima su Otočac i cijela Lika dali snažan doprinos, a što je u svom svečanom obraćanju nadopunio i predsjednik Udruge PHR-a Zdravko Lončar.

 

4

 

Govoreći o tim slavnim danima ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović obratio se novinarima, ističući važnost Otočca i njegovih branitelja. Građani Otočca i Like mogu biti ponosni što se ove godine obljetnica osnutka Udruge „Prvi hrvatski redarstvenik“ održava u Otočcu. Među prvim hrvatskim redarstvenicima koji su stali u obranu Hrvatske bili su upravo mnogi Ličani. Ovaj dan nas podsjeća na vrijeme kada je postrojena prva policijska postrojba, preteča kasnijih oružanih snaga. Ti su ljudi ustali u obranu Domovine na poziv prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i tadašnjeg državnog vrha jer se predvidjelo što će se događati s velikosrpskim planovima. Ovo je zaista veliki dan u novijoj hrvatskoj povijesti, rekao je novinarima ministar Božinović.

 

5

 

U crkvi Presvetog trojstva služena je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata, a članovi udruge , uzvanici i gosti su u muzeju Gacke mogli se vidjeti dio stalnog postava vezan uz najteže, ali i najslavnije dane Domovinskog rata. Druženje članova Udruge PHR-a uzvanika i gostiju se nastavilo u hotelu Zvonimir u Otočcu.

 

2